Een tuintje op mars, studenten doen onderzoek naar giftige stof perchloraat

In 2016 deden 13 Leidse studenten  onderzoek naar mogelijkheden om planten op Mars te verbouwen. Het project maakt deel uit van de iGEM-wedstrijd. Zij o.a. gebruik van een simulant:

Marsgrond bevat de voor mensen giftige stof perchloraat, waardoor alles wat groeit op die grond ook giftig is voor ons. Als mensen in de nabije toekomst naar Mars gaan, levert dat problemen op met het verbouwen van voedsel.

De studenten onderzoeken hoe een bacterie de stof kan afbreken, zodat er ook zuurstof vrijkomt: twee vliegen in één klap voor de toekomstige Marsbewoners. De behulpzame bacteriën zullen hun taak volbrengen in een bioreactor met Marsgrond.

Internationale wetenschapscompetitie
Het project is onderdeel van de grootste competitie op het gebied van synthetische biologie: de international Genetically Engineered Machine (iGEM) competition, georganiseerd door het Massachusetts Institute of Technology (MIT).

In totaal nemen meer dan 300 teams deel aan iGEM, waarbij zij proberen een probleem op te lossen aan de hand van synthetische biologie. De studenten presenteren hun bevindingen op een grote bijeenkomst in Boston in oktober 2016.